Till världsarvet Gammelstads kyrkstad kommer varje år tiotusentals besökare från både när och fjärran för att uppleva den unika miljön och känna historiens vingslag på riktigt nära håll. Platsen är särskilt populär sommartid, då kyrkstaden fylls av både ljus och liv med flera smultronställen väl värda att både se och upptäcka. Här kommer 7 riktigt bra tips på hur du kan få ut det mesta, och bästa, av ditt besök i Gammelstad i sommar.
Gå vilse i smogen
Bästa sättet att verkligen uppleva kyrkstaden, är att vika av från de raka och välasfalterade gatorna och istället söka sig in i de krumma gränderna mellan stugorna. Här inne i smogen är det både trångt, snett och vint och det är lätt att gå vilse bland de hundratals små röda kyrkstugorna. Kryssa dig fram och låt dig färdas tillbaka i tiden några hundra år. Med lite fantasi kanske du t o m kan höra ljudet av klapprande hästhovar, gnisslande droskor och myllrande folkliv. Vandrar du in bland stugorna bakom Framlänningsvägen, snett framför kyrktornet, hittar du också några av kyrkstadens allra bästa fotoställen.
Besök Nederluleå kyrka
Stor och ståtlig tornar Nederluleå kyrka upp sig mitt uppe på Kyrkberget, som en intressant kontrast till de små kyrkstugorna runt omkring. Kyrkan uppfördes i slutet av 1400-talet och är Norrlands största senmedeltida stenkyrka, lika vacker inuti som utanpå. Ta en titt på den vackra interiören med spår av tre olika tidsepoker, njut av lugnet och passa på att ta en paus från världen utanför.
Flanera i borgarkvarteren
Många förknippar förstås Gammelstad med just kyrkan och kyrkstugorna, men icke att förglömma är också de mysiga gamla borgarkvarteren. Vandra ned en sväng längs Gamla Hamngatan och sväng sedan höger in på Apoteksvägen eller Häradsvägen. Här gömmer sig vackra hus med anor från både 1600- och 1700-talet, i vilka förmögna köpmän och andra permanentboende huserade förr i tiden. Det var också i dessa kvarter som Luleå gamla stad grundades år 1621. Här passar det utmärkt att strosa omkring, insupa miljön och se hur nutida byliv samspelar med flera hundra år gammal historia.
Upplev Friluftsmuseet Hägnan
Där Gamla Hamngatan slutar och de gröna ängarna tar vid, ligger det omtyckta friluftsmuseet Hägnan. Här finns det gott om roliga aktiviteter för både stora och små, speciellt under sommartid då hela området väcks till liv lite extra. Besök de gamla museigårdarna och få en inblick i livet från förr. Hälsa på djuren och låt barnen hoppa i hö, snickra och leka affär. Här blandas såväl historia och kultur, som lek och bus. Kurrar det i magen? Kika in på mysiga Kafé Fägnan och avnjut en god lunch, smarrigt hembakat fika eller varför inte en glass.
Handla lokala råvaror och hantverk
Gillar du norrländska delikatesser som hjortronsylt, åkerbärssylt och hemkokta karameller? Kanske är du ute efter vacker sameslöjd eller traditionella tennarmband? I Gammelstad finns flera små butiker och ateljéer som säljer både konsthantverk, souvenirer, honung från trakten och mycket annat. Inne på Visitor Center vid Kyrktorget kan du hämta en karta och få tips om hur du hittar till de olika ställena. Här finns också en liten souvenirbutik, en fin utställning om Gammelstad och möjligheten att boka en guidad tur av kyrkstaden.
Vandra till Gammelstadsviken
Den lilla insjön vid Gammelstadsviken är idag vad som finns kvar av det som förr i tiden var hamninloppet till Luleå Gamla Stad. Här kan spår av den ännu pågående landhöjningen ses, och platsen bjuder på både vacker natur och uråldrig historia. Gammelstadsviken är idag ett omtyckt naturreservat, som bl a har utnämnts till en av länets bästa platser för fågelskådning. Ta med en fikakorg, badkläder och kanske en kikare, och njut av en dag ute i naturen. Vandringsleden tar sin början vid Friluftsmuseet Hägnans parkering, och är ungefär 4 km lång. Hela sträckan är naturligtvis tillgänglighetsanpassad, för allas lika möjligheter att uppleva denna speciella plats.
Besök Gammelstad på kvällstid
De ljusa, norrbottniska sommarkvällarna upplevs förstås allra bäst utomhus, och då särskilt i en magisk miljö som Gammelstad. Packa kubbspelet och picknickfilten och ta med familj och vänner till kyrkstaden framåt kvällskvisten, när lugnet har lagt sig och de flesta besökare har åkt hem. Nere på Hägnan finns gott om utrymme för aktiviteter och lekar, en eldstad och ved för korvgrillning och t o m en dansbana om någon i sällskapet vill ta sig en svängom. Butikerna, caféerna och museigårdarna i området må vara stängda, men de speciella miljöerna runt omkring räcker gott och väl för att göra det till en sommarkväll väl värd att minnas.
Text: Emelie Rubensson