Upplev hösten i Gammelstad

Svalare luft, färre aktiviteter och en färgprakt som skiftar från härligt grönt till sprakande gult, orange och rött. Sommaren har dragit sin sista suck och högsäsongen är över – men Gammelstad har mycket att erbjuda året om. Inte minst under de vackra höstmånaderna. Här följer fyra bra tips på vad man kan hitta på under september och oktober – antingen på egen hand, med en god vän eller med barn och familj

Boka en guidad tur eller hyr en audioguide
Är du nyfiken på Gammelstads historia, varför platsen kom till och hur livet egentligen har sett ut i kyrkstaden genom årens lopp? Då kan en guidad tur vara något för dig. Visitor Center erbjuder guidade turer hela hösten. Det är enkelt att boka på vår hemsida. Under turen tas du med på en vandring genom kyrkstaden och får veta spännande detaljer om såväl kyrkan och kyrkstugorna, som traditionerna i byn, hur man levde här och varför Gammelstad år 1996 utsågs till världsarv av UNESCO. Ett besök i en kyrkstuga ingår förstås också, och vid möjlighet kikar man även in i den vackra kyrkan.

För dig som föredrar att upptäcka kyrkstaden på egen hand och själv vill strosa runt bland trånga gränder och krokiga kvarter, finns också möjlighet att hyra en audioguide. Gammelstad Visitor Center hittar du i det gamla betelkapellet mitt på Kyrktorget.

Njut av lugnet på Friluftsmuseet Hägnan
Friluftsmuseet Hägnan är det perfekta utflyktsmålet för barn med spring i benen, men också för dig som vill slippa stadens brus för en stund och njuta av lantligt lugn. Museigårdarna, lanthandeln, höloftet och snickerboa har stängt under hösten, men här finns massor att roa sig med ändå. Som att leka kurragömma bland gårdarna, hälsa på fåren och plocka bär i skogsbrynet till exempel. På området finns också eldstad och ved så att man enkelt kan grilla korv, göra pinnbröd och värma frusna händer framför en brasa.

Psst! Nytt för i år är att du även kan få en digital visning av några av Hägnans byggnader direkt i din mobiltelefon. Skanna QR-koden utanför Storgården, Peri-Hanscha, Lanthandeln, Torpet, Loftbodan, Härbret och Dasset vid ditt besök för att lära dig mer om byggnadernas historia och vad de har använts till under årens lopp.

Gå på skogsvandring runt Mattisberget
Hösten är bästa tiden för mysiga skogspromenader, och turligt nog råkar det finnas ett härligt skogsområde alldeles intill Gammelstad. Mattisberget erbjuder flera trevliga promenadslingor av olika längd, vissa lite lugnare och andra med tuffa backar för den som önskar ett rejält motionspass. Området ligger endast en kort promenad från byn och passar utmärkt att kombinera med ett besök i kyrkstaden. Snöra på dig fotriktiga skor, packa en kaffetermos och insup höstens dofter i tät barrskog. Tips! Ta med en korg för bärplockning.

Besök Gammelstad under Allhelgonahelgen
I slutet av oktober/ början på november har det redan hunnit bli rejält mörkt ute, men i Gammelstad brinner ljusen i överflöd kring Allhelgonahelgen. Ta en kvällspromenad på kyrkogården och beundra det hav av ljus och lyktor som tänds på gravarna i samband med högtiden. En snudd på magisk upplevelse som är lika fin och stämningsfull vare man själv har någon man vill minnas och hedra lite extra, eller inte.

Text: Emelie Rubensson

  • Länk kopierad!