Skolprogram på Friluftsmuseet Hägnan

På Friluftsmuseet Hägnan får elever i olika åldrar lära sig om livet förr i tiden på lekfulla, intresseväckande och inkluderande sätt. Här nedan i rull-listen hittar du kortfattad information om de olika programmens innehåll, målgruppsanpassning samt hur du går tillväga för att boka.

»»»Längst ner på sidan hittar du fördjupad information om de olika skolprogrammen som lärandemål, kopplingar till skolans styrdokument, elevröster om programmen.

Skolprogram på Hägnan

Plötsligt ringer det i den gamla telefonen, det är en uppfinnare från 1920 som ringer till oss i framtiden med ett viktigt meddelande till eleverna...

I detta program ligger fokus på 1920-talet och barns rättigheter då och nu. Eleverna får ett smakprov på hur det kunde vara att gå i skolan för 100 år sedan och får sedan reflektera över skillnader i barns livsvillkor förr och idag. Vi pratar om vad Barnkonventionen är och vilka artiklar som inte följdes för 100 år sedan. Utifrån Barnkonventionens rättigheter som konkreta byggklossar får eleverna sedan välja vilka rättigheter som de vill ska gälla för framtidens barn.

Målgrupp: Årskurs 1–3.

Tid: 60 minuter.

Plats: I Peri-Hanschagården på Friluftsmuseet Hägnan. Samlingsplats är vid stora granen framför Kafé Fägnan.

Tillgänglighet:
VT 2025: Jan-feb samt maj.
HT 2025: Veckorna 39, 40 och 41, (22 sep-10 okt).

I detta program får eleverna uppleva livet i en välbärgad bondgård i Nederluleå socken ur en pigas ögon. Ni får träffa gårdens piga Elin som rest i tiden från 1880-talet. Elin är mycket överraskad över alla gäster som kommit. Hon tror att eleverna kommit för att söka arbete och berättar gärna om sina dagliga sysslor, om livet till vardag och fest, vilka som bor på gården och hur barnen i familjen har det.

Elin visar flera av gårdens föremål och berättar hur de används, till exempel: mjölktråg, smörkärna, diskbalja, tvättbräda, lusbräda, kaffekvarn, potta och locktång. Hon frågar eleverna om de också använder liknande föremål och när samtalet kommer in på den nya uppfinningen elekricitet blir hon mycket imponerad av gästernas/elevernas kunskap.

Målgrupp: Skolprogrammet kan anpassas efter alla åldrar.

Tid: 60 minuter.

Plats: Storgården, Friluftsmuseet Hägnan. Samlingsplats är vid den stora granen framför Kafé Fägnan.

Tillgänglighet:
VT 2025: Jan-feb samt maj.
HT 2025: Veckorna 35-41, (25 aug-10 okt).

Vad lekte man förr i tiden? Vilka lekredskap hade man? Finns det lekar från förr som vi leker än idag? I detta skolprogram provar vi på lekar som har minst 100 år på nacken.

Programmet inleds med att eleverna får leka gemensamma ringlekar, testa lagstyrkan i dragkamp och utmana varandra i tvekamper som koxa kattöga och väga salt. Hägnans pedagog visar och berättar sedan om äldre lekredskap som styltor, käpphästar och hopprep men låter eleverna utforska dessa på egen hand. Detta för att ge plats till den fria leken. När eleverna även ges frihet att leka på egen hand, så gör de precis som människan gjort i alla tider - leker med den inneboende lusten till fantasi och samspel som drivkraft!

Lekredskap: Styltor, hopprep, hästskor för hästskokastning, jutesäckar för säckhoppning, stenkulor, käpphästar och hinder med mera.

Målgrupp: Skolprogrammet kan anpassas till alla åldrar.

Tid: 60 minuter.

Plats: Vi samlas vid stora granen framför Kafé Fägnan på Friluftsmuseet Hägnan.

Tillgänglighet: Detta skolprogram genomförs utomhus och erbjuds därför i första hand under barmarksperioden, sen vår och tidig höst.

Följ med på en spännande och lärorik resa tillbaka i tiden! Här får du veta hur livet i bondesamhället kunde se ut för länge sedan i Luleå socken.

Under guidningen besöker vi två museigårdar som berättar om olika livsvillkor - en välbärgad bondgård från 1880-talet och ett enkelt torp på 1780-talet. Du får lära dig mer om de människor som levde och verkade här, till exempel hur de bodde, vad de levde av och vad de trodde på. Under visningen får du dessutom lyssna på spännande berättelser om museets kulturhistoriska byggnader och deras funktion – bland annat varför härbret räknades som gårdens skattkista och hur stallet var kopplat till manlighet.

Vi berättar också om gamla tidens kosthållning och om Storgårdens resa från en liten parstuga till en pampig Norrbottensgård. Sist men inte minst får du reda på varför man trodde att tandvärk kunde botas med hjälp av spik!

Målgrupp: Kan anpassas efter alla åldrar.

Tid: 60 minuter.

Plats: Vi startar framför Lanthandeln (det vita huset).

Tillgänglighet:
Programmet kan bokas under hela läsåret.

Riktigt härlig julstämning utlovas i detta program! Barnen får träffa pigorna Juliana och Kristina som är i full gång med julstöket. Det ska nämligen bakas, lagas, städas, stöpas, bryggas, slaktas, tvättas, badas, kärnas, doppas och dessutom vilas. Kommer de hinna med allt innan jul? Kanske måste de ta barnen till hjälp.

Barnen får höra om vilka förberedelser som pågår och också skapa egna juldekorationer anno 1920-tal.

Målgrupp: Årskurs 1-6.

Tid: 60 minuter

Plats: Peri-Hanschagården. Samlingsplats är vid den stora granen framför Kafé Fägnan.

Tillgänglighet: Veckorna 46 och 47, (10-21 november 2025).


Bokningsinformation

Tillgänglighet

Friluftsmuseet Hägnans olika program är öppna för bokning under olika perioder baserat på tema och säsong. Information om bokningsperioder för de olika programmen finns under respektive programflik ovan.

Kostnad för skolprogram

Skolor inom Luleå kommun: 500 kronor per grupp och program.

Övriga skolor: 800 kronor per grupp och program.

Så bokar du skolprogram

Friluftsmuseet Hägnans skolprogram bokas via mail till hagnanskol@lulea.se.

Vänligen uppge vilket skolprogram du vill boka, önskemål om dag och tid, antal elever och pedagoger, vilken skola ni kommer ifrån samt faktureringsuppgifter.

Gruppstorlek

För att kunna ge alla elever en så bra upplevelse som möjligt, och på grund av begränsat utrymme i våra byggnader, har vi en maximal gruppstorlek på 25 elever (gäller ej Gamla lekar, som genomförs utomhus).

Komboprogram

Vi erbjuder möjligheten att boka två skolprogram i direkt anslutning till varandra. Med ett komboprogram kan ni uppleva både Hägnan och kyrkstaden under ett och samma besök i Gammelstad.

För bokningsförfrågan om komboprogram, vänligen maila till hagnanskol@lulea.se eller gammelstad@lulea.se.

Tillgänglighetsanpassningar

Vi vill att Gammelstad ska vara tillgängligt för alla, och att våra skolprogram ska kunna upplevas av så många elever som möjligt. För att kunna möta olika behov satsar vi på olika tillgänglighetsanpassningar - som visningar för mindre grupper och förberedelsefilmer till exempel.

Önskar du besöka oss med en mindre grupp, eller finns behov av andra anpassningar? Kontakta oss via mail med din förfrågan.

Kontaktuppgifter

E-post: hagnanskol@lulea.se.

Telefon: 0920-45 30 00.

Ansvarig pedagog: Ida Renlund.

Bilder från Hägnans skolprogram

Griffeltavla
Pigan visar en lusbräda
Köket i Storgården
Barngrupp tävlar i dragkamp under programmet Gamla lekar.
Styltgång
Pigornas jul

Mer info kommer inom kort ...

Mål och kopplingar till skolans styrdokument

  • Länk kopierad!