Friluftsmuseet Hägnan

Upptäck Friluftsmuseet Hägnan

På Friluftsmuseet Hägnan finns mycket att upptäcka för både stora och små. Från mitten av juni till mitten av augusti är museigårdarna öppna för allmänheten och evenemangen avlöser varandra. Under vintersäsongen är gårdarna stängda förutom vid särskilda evenemang och vid förbokade aktiviteter. Utomhusområdet är dock öppet året runt, dygnet runt. Några av de större gårdarna och uthusen är dessutom försedda med en QR-kod som du kan skanna för att lära dig mer om byggnaden digitalt.

Byggnader

På Hägnan kan du lära dig om hur människorna på landsbygden levde i norra Sverige från slutet av 1700-talet till slutet av 1940-talet. Byggnaderna står inte på ursprunglig plats utan är hitflyttade för att demonstrera en typisk norrbottnisk radby. På Hägnan finns även en lanthandel, denna bryter medvetet mönstret eftersom det var kunden och orienteringen mot vägen som var viktig vid placeringen av denna typ av byggnad. Sammanlagt består friluftsmuseet av ett 50-tal byggnader, varav ett 30-tal är kulturhistoriska byggnader.

Gruppbokningar

Hägnan har ett brett utbud av aktiviteter för både större och mindre grupper, dessa kan du läsa mer om under ”Se och göra”. Skicka in en bokningsförfrågan genom att mejla hagnan@lulea.se, så återkommer vi med en offert. Hägnan erbjuder enbart aktiviteter på svenska och engelska.

Skolprogram och barnaktiviteter

Under särskilda dagar och tider under året erbjuder Hägnan bokningsbara aktiviteter med olika teman för skolklasser, dessa kan du läsa mer om under "Skolverksamhet" i menyn. Under sommarsäsongen (från mitten av juni till mitten av augusti) utgör dessutom tunet vid Peri-Hanscha vår lek och läromiljö för barn. Här finns bland annat en liten lanthandel, ladugård och ett höhopp att leka i.

Utforska Hägnan digitalt

För dig som inte har möjlighet att besöka området fysiskt finns nu även möjligheten att utforska området digitalt. Några av de större gårdarna och uthusen är försedda med en QR-kod som du kan skanna för att lära dig mer om byggnaden.

Du kan även ta del av dem här:
Utforska Hägnan digitalt

  • Länk kopierad!