Feriejobb

Feriejobb på Hägnan och i Gammelstads kyrkstad

Gillar du att vistas i en vacker, historisk miljö? Trivs du med trädgårdsarbete? Är du intresserad av historia och tycker om att träffa folk? Är du dessutom mellan 16–18 år och söker sommarjobb? Toppen, då kan du söka till något av våra feriejobb på Friluftsmuseet Hägnan och i världsarvet Gammelstads kyrkstad.

Ferieperioder 2024:
Period 1, v. 25-27
Period 2, v. 28-30
Period 3, v. 31-33

Det finns tre olika grupper du kan söka till:
- Utegruppen på Hägnan
- Den publika gruppen på Hägnan
- Visningsstugan/Visitor Center i världsarvet Gammelstads kyrkstad

Du kan läsa mer om dessa nedan. Vänligen notera att placeringen i visningsstugan/Visitor Center och i den publika gruppen på Hägnan kräver en hel del social kontakt med besökare och att ensamjobb kan förekomma.

Du skickar in din ansökan via Feriejobb (från 1:a mars):
Feriejobb-Luleå Kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utegruppen på Hägnan

Utegruppen arbetar måndag-fredag och har en egen handledare via Feriejobb. I utegruppen arbetar du nära Hägnans vaktmästare, djurskötare och odlingsansvarige. Utegruppen utför en mängd olika sysslor som är viktiga för att Hägnan ska fortsätta att vara det vackra besöksmål som det idag är. Tack vare er kommer Hägnans utomhusmiljö med kulturväxter, blomsterängar och vackra byggnader att både bevaras och skötas om under sommaren, till glädje för besökare från hela världen.

Utegruppens arbetsuppgifter består bland annat av trädgårdssysslor, måleriarbeten, djurutfodring, ogräsrensning och gräsklippning. Att få vara med om en gammeldags höhässjning med häst och släpräfsa samt att få hjälpa till att räfsa höet, brukar också vara en minnesvärd (och rätt svettig) upplevelse.

Vänligen obervera att denna placering innefattar nära kontakt med både djur och växter.


Den publika gruppen på Hägnan

Som ferie i den publika gruppen jobbar du både vardagar och helger (om du jobbar helg blir du ledig vardagar i stället). Som ferie i den publika gruppen kommer du antingen att arbeta som bodbiträde i Hägnans lanthandel eller som museivärd i någon av Hägnans museigårdar. Alla ferier kommer att få låna tidstypiska kläder och skor att ha på sig under arbetstid.

Lanthandelns utbud har fokus på nytillverkade, traditionella produkter men det finns även gott om lite mer moderna varor såsom godisstrutar och tvålar. Som ferie i Lanthandeln kommer du bland annat att få hjälpa kunderna med deras inköp, svara på frågor om dagsprogrammet på Hägnan och bemanna Hägnans vintagebod.

Som ferie i någon av våra museigårdar består arbetet till stor del av att bemanna gården, berätta lite om den och hälsa besökarna välkomna. Du kommer även att få utföra tidstypiska sysslor, exempelvis hämta ved, vattna blommor, väva, karda ull, plocka växter och baka på gammalt vis. Du kommer också att få hjälpa till med Hägnans barnaktiviteter.

Som ferie i den publika gruppen kommer du att möta många besökare, både vuxna och barn från världens alla hörn. Det är ett väldigt publikt arbete, därför är det viktigt att du känner dig bekväm med att interagera med besökare och att vara Hägnans ansikte utåt. Ensamjobb kan förekomma vid enstaka tillfällen.

 

Visningsstugan/Visitor Center i världsarvet Gammelstads kyrkstad

I världsarvet Gammelstads kyrkstad möter du människor från världens alla hörn och kanter. Du är huvudsakligen placerad i kyrkstadens visningsstuga, där du informerar besökare om stugan och vad de kan göra på området. Till visningsstugan kommer de för att lära sig mer om hur det kunde se ut i en kyrkstuga förr i tiden men också för att lära sig mer om kyrkstaden och Gammelstad som besöksmål. För att säkerställa god kunskap om platsen får våra feriejobbare utbildning under första dagen.

Arbetsuppgifter består bland annat av att bemanna kyrkstadens visningsstuga, bemöta besökare i världsarvet, föra statistik och leverera ett gott bemötande. Du är med andra ord ett av världsarvets ansikten utåt! Ibland kan det även förekomma vissa arbetsuppgifter på Visitor Center, vilket är Gammelstads besökscentrum. Där finns även en utställning och en souvenirbutik. Ensamarbete kan förekomma under kortare perioder.

Är du intresserad av historia och turism samt tycker om att jobba med människor så kommer detta att passa dig utmärkt!


Omdömen från tidigare feriejobbare

”Jag tyckte nästan om allt. Det var roligt att tälja, brodera och sticka. Det enda som var lite mindre roligt var att tvätta fönster men det var pga det varma vädret. Kan inte komma på någon förbättring.” (Hägnans publika grupp)

"Det roligaste med att jobba i kyrkstadens visningsstuga har varit att få träffa människor från hela världen och dela info som jag själv har lärt mig här" (Gammelstads kyrkstad)

”Det roligaste var under tiderna då det var mycket folk och när vi gjorde pyssel med barnen.” (Hägnans publika grupp)

”Arbetstiderna var bra! Jag tyckte om schemat för att jag jobbade olika varje vecka så det var lite mer variation. Det var också bra att kunna jobba på helgen och få ledigt andra dagar i stället.” (Hägnans publika grupp)

Kontakt

Friluftsmuseet Hägnan:
hagnan@lulea.se

Visitor Center Gammelstad
gammelstad@lulea.se
0920-45 70 10

Vänligen observera att du som feriearbetare anställs av Feriejobb i Luleå Kommun, det är till dem du skickar in din ansökan.

  • Länk kopierad!