Nederluleå kyrka

- Norrlands största medeltida kyrka

Nederluleå kyrka byggdes under 1400-talet som sockenkyrka för Kalix, Råne och Lule älvdalar, men också för att markera svensk överhöghet inför växande ryska intressen.

Socknen var glesbefolkad men rik av handel med lax och pälsverk. Bygdens bönder hade därför råd att bygga Norrlands största kyrka. Den invigdes av ärkebiskop Jacob Ulfsson på aposteln Petrus dag, den 29 juni 1492.

Ulfsson hade seglat genom en öppen skärgård där kyrkans tegelgavlar var sjömärken. Han hade gått genom bogårdsmurens norra stiglucka, som än idag är en av Nordens vackraste. Han invigde en kyrka där stenen valts så noga att murarna är en sevärdhet i sig, med mer än 40 bergarter.

Kyrkans interiör är rik även för vår tid. Takvalv, målningar, altarskåpet och krucifix vittnar om välstånd och katolskt gudstjänstliv. Korbänken har plats för många präster, vilket visar kyrkans betydelse i regionen. Predikstol, minnestavlor och ljus från stora fönster var 1700-talets bidrag till kyrkorummet. Vår tid har tillfört bänkar, orgel och gyllene amplar, som ger psalmljus i midvinterkvällen.

För mer information samt öppettider besök Nederluleå församlings hemsida. Länk till annan webbplats.

  • Länk kopierad!

Mer information

Plats

Gammelstad

Etiketter

Sevärdhet Året runt