Nederluleå kyrka

Nederluleå kyrka byggdes under 1400-talet som en sockenkyrka för Kalix, Råne och Lule älvdalar, men också för att markera svensk överhöghet inför växande ryska intressen. Socknen var vid denna tid glest befolkad men rik genom handeln med eftertraktade handelsvaror som lax och pälsverk. Bönderna i bygden hade därför råd med att bygga den största medeltida stenkyrkan i norra Sverige. Enligt tradition tror man att den invigdes av ärkebiskop Jakob Ulfsson Örnfot på aposteln Petrus dag, den 29 juni 1492.

Ulfsson hade seglat genom en öppen skärgård och gått genom bogårdsmurens norra stiglucka, som än idag betraktas som en av Sveriges vackraste. Han invigde en kyrka där stenarna valts ut så noggrant att väggarna i sig är en sevärdhet, med över 40 olika bergarter.

Även kyrkans interiör är en fröjd för ögat. Takvalvet, kormålningarna, altarskåpet och triumfkrucifixet vittnar om välstånd och om det gamla katolska gudstjänstlivet från början av 1500-talet. Idag är kyrkan protestantisk. Predikstolen, minnestavlorna och de stora fönsterna är 1700-talets bidrag till kyrkorummet. Vår tid har bland annat tillfört nya bänkar, en stor orgel och gyllene amplar, som ger ljus under mörka midvinterkvällen.

Öppettider

Nederluleå kyrka ägs av Nederluleå församling och är öppen för besökare under särskilda dagar och tider varje vecka. Det är en aktiv kyrka, vilket betyder att den utanför ordinarie öppettider ofta är upptagen med förrättningar och andra kyrkliga aktiviteter.

Vänligen observera att variationer och sista minuten ändringar kan förekomma, för den senaste informationen se Nederluleå församlings hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Länk kopierad!

Mer information

Plats

Gammelstad

Etiketter

Sevärdhet Året runt