De bästa fotoställena i Gammelstad

De topp 5 bästa fotoställena i Gammelstad

Bland de pittoreska kvarteren i Gammelstads kyrkstad är det enkelt att knäppa en bra bild åt vilket håll man än vänder sig. Den ståtliga kyrkan, de krokiga små gränderna och den historiska miljön bjuder på många bildsköna motiv – med några platser som sticker ut lite extra. Packa kameran, kom till Gammelstad och missa inte dessa fem guldkorn om du vill ta riktigt fina foton.

I smogen vid Linellgränd och Davidsgränd

Snett framför kyrktornet, tvärsöver Framlänningsvägen, hittas en av kyrkstadens allra finaste vyer för fotografering. Leta dig in bland stugorna och parkera dig i smogen med utsikt över både stugtak och det vackra kyrktornet. Platsen inbjuder till vackra bilder oavsett väder och vind, tid på dygnet eller årstid.

Bland stugknutarna vid Jordbrogränd

En bit längre ned längs Framlänningsvägen ligger Jordbrogränd som en krokig liten grusbelagd tvärgata. Här står stugorna i en slänt nedanför kyrkan, och det går att få såväl riktigt fina närbilder på tvåkammastugor och snickeridetaljer, som helhetsbilder med både kyrkstugorna och klocktornet.

Borgarkvarteren vid Häradsvägen

I de gamla borgarkvarteren nedanför Kyrktorget finns ett antal hus och byggnader som särskiljer sig från de enkla små stugorna. Här huserade främst köpmän och andra förmögna borgare som bodde här året om. Det var också här Luleå stad grundades år 1621 – innan landhöjningen tvingade hela staden på flytt till platsen där den ligger idag. Strosa fram längs Häradsvägen och parallellgatan Apoteksvägen, och låt kameran gå varm i den vackra småstadsmiljön.

Första parkett på Gamla Bodenvägen

Precis där Gamla Bodenvägen svänger nedför kyrkberget, hittas en av de allra bästa platserna för att fota det vackra kyrktornet. Står du här hamnar du precis mitt framför, på första parkett invid tornet – och det är nästintill omöjligt att inte lyckas få en vykortslik bild.

Med blicken uppåt från Gamla Hamngatan

En riktig klassiker och således en av de allra mest fotograferade vyerna i hela kyrkstaden. Gamla Hamngatan är fotogenique åt alla håll och kanter, men särskilt vackra motiv får man kanske ändå upp mot Kyrktorget. Vandra ned ungefär 100 meter längs gatan, vänd dig med näsan mot kyrkan och få med både kyrktornet, borgarhus och en och annan kyrkstuga i samma bild.

Besök Visitor Center för kartor och fler tips

Får du inte nog av att fota den speciella miljön i Gammelstads kyrkstad? Kika förbi besökscentret Visitor Center, beläget i det gamla betelkapellet mitt på Kyrktorget. Här kan du få ännu fler tips om riktigt bra fotoställen, samt hämta en karta över kyrkstaden så att du enklare kan navigera dig runt bland de krokiga kvarteren.

Text: Emelie Rubensson

  • Länk kopierad!