För 700 år sedan var kyrkberget i Gammelstad en liten ö i Luleälvens mynningsfjärd. Ön låg i skärningen mellan älvens handelsled till inlandet och kustfarlederna från Stockholm och Finland. Den passade därför bra som marknadsplats.
Långväga köpmän seglade hit för att möta bönder, jägare och fiskare. Här lastades torkad gädda, saltad lax, smör, tjära och pälsverk. Här lossades även salt, spannmål, järn och fina tyger. Alla större transporter skedde med båt. Vattenlinjen gick här och kanske var denna plats en av de första hamnarna.
Idag kan man bara se älven från toppen av kyrktornet. Landet har höjt sig sju meter sedan 1300-talet och Luleälvens lopp har ändrats. Slätten framför är uppbyggd av sand och lera. De följde med vårfloderna från inlandet och sjönk till botten när vattnet bromsades vid kusten.
Landskapet omformas och Gammelstad förändras. På 1700-talet var området mellan järnvägen och älven en ö med åkrar för Gamla stadens bönder, därav namnet Stadsön. Idag är det fastland och ett bostadsområde med cirka 4000 invånare.
Mer information
PlatsGammelstad
Etiketter